مشخصات کتاب تقویم نجومی 1403, منجم باشی
نام : |
کتاب تقویم نجومی 1403, منجم باشی |
سال 1403 هجری شمی, (لوی ئیل) نهنگ برابر 1445/46 هجری قمری 2024/25 میلادی |
مولف ، نویسنده : |
مصطفی گلپایگانی |
انتشارات، نشر : |
اسلامیه |
تعداد صفحات / سایز و مدل : |
31 / رقعی, شمیز |
قیمت پشت جلد : |
45,000 تومان |
|
کتاب, تقویم نجومی 1403, منجم باشی, مصطفی گلپایگانی, سال 1403 هجری شمی, (لوی ئیل) نهنگ برابر 1445/46 هجری قمری 2024/25 میلادی, اسلامیه
مختصری درباره این تقویم
(۱) این تقویم منطبق با تقویم رسمی کشور است که هر ساله توسط شورای تقویم محاسبه و توسط دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور منتشر می شود.
(۲) محاسبات نجومی این ،تقویم عمدتا با نرم افزار 0.15.0 Stellarium که یک نرم افزار متن باز است انجام شده است
.
(۳) جدول مربوط به رویت هلال ماه با نرم افزار نوشته ی دکتر محمد عوده Accurat Times 5.1 محاسبه شده است.
(۴) متاسفانه در سالهای اخیر بعضی منجمان آماتور بدون اطلاع از مبانی اولیه تقویم دست به استخراج تقویم های نجومی زده اند یکی از مهمترین معضلات ایشان در مطالع سیارات و موقعیت ماه و خورشید است عمدتا ایشان متوجه تفاوت بین صورت و بروج نیستند و به همین خاطر محاسباتشان بر مبنای صورتهای فلکی است و نه بروج اما همان گونه که نصیرالدین طوسی در رساله ی معینیه به صراحت اشاره کرده است در احکام مراد بروج هستند و نه صورت محاسبات مربوط به موقعیت ماه موقعیت سیارات و خورشید در این تقویم بر مبنای بروج انجام شده است.
(۵) در یکی از ستون های این تقویم تقویم جلالی آمده است. بنا به گزارش شاهزاده الغ بیگ گورکانی در زیجی که به نام خود او معروف است. دو نوع تقویم جلالی مرسوم است. یکی که نظر واضعین تقویم جلالی بر آن بوده به این صورت است که مدت زمان حضور خورشید در هر برج برای هر سال محاسبه می شود. و در نتیجه تعداد روزهای ماههای مختلف سالهای مختلف ممکن است متفاوت باشند. نوع دوم توسط تقویم نویسان و به جهت آن که ستون های تقویم های مختلف یکسان باشد. هر ماه سی روز احد شده و در انتها پنجه ی مسترقه که یادگار گاه شماری های کهن مصری و نو اوستایی است آورده می شود. در سال هایی که سال کیسه می شود یک روز ششم نیز به آخر آن پنج روز اضافه میشود. در این تقویم نیز بنا به سنت تقویم های نجومی نوع دوم آورده شده است. هر چند زمان تحویل خورشید به هر برج شمسی نیز در این تقویم محاسبه شده است و در صفحاتی که با شانزدهم ماه قمری شروع می شود نوشته شده است که با استفاده از آن میتوان نوع تقویم جلالی نوع اول را نیز محاسبه کرد.
(6) اطلاعات جشن های ایرانی از پژوهشهای جناب آقای رضا مرادی غیاث آبادی اقتباس شده و در این تقویم آمده است.
(7)اطلاعات رصدی مانند بارش های شهابی مقارنه ها و که در این تقویم آمدهاند. عموما با چشم غیر مسلح قابل مشاهده هستند و برای مشاهده نیاز به ابزار خاصی ندارند.
(8)با توجه به این که فرموده اند از سال ۱۲۰۲ دیگر ساعت تابستانی نداشته باشیم ما نیز چاره ای نداشتیم و تقویم را با فرمایش جدید نوشتیم در نتیجه تمام ساعات در تقویم این سال بدون در نظر گرفتن ساعت تابستانی نوشته شده است.
(9)در زیر جدول هایی از کتاب التفهیم بیرونی آورده شده است تا افراد با توجه به مواضع سیارات که در هر صفحه آمده است بتوانند بدون نیاز به دیگران اطلاعات مورد نظرشان را استخراج کنند. همچنین جدولی از آنچه در مورد مواضع ماه در بین عوام منجمین رایج است نیز آورده شده است.
(۱۰) لازم است یادآور شوم که این تقویم حاصل زحمات گروهی از همکاران مجموعه است و در این بین سهم بنده استخراج اطلاعات نجومی است. تدوین احادیث جملات قصار و مسائل مربوط به سعد و نحس ایام توسط همکاران مجموعه انجام گرفته است. با آن که به قول بیرونی اعتماد ما اندرین ثمره و اندرین صناعت به ماننده ی کمترین مردمان است اما تمام تلاشمان را انجام داده ایم تا در محاسبات نجومی، ایرادات را به حداقل برسانیم
۱۱) تنظیم و صفحه بندی جداول تقویم توسط سرکار خانم مهندس زهرا انصاری طراحی و چیدمان شده است.
مصطفی گلپایگانی